Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 17-01-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Mihaela Radu
Titlul articolului: Romanii din Italia se declara deranjati de conationalii romi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/romanii_din_italia_se_declara_deranjati_de_conationalii_romi-38167.html


Romanii din Italia se declara deranjati de conationalii romi

Romanii cistiga de pina la sapte ori mai mult decit acasa, iar lucrul care se pare ca ii deranjeaza cel mai mult in Peninsula e prezenta conationalilor romi.

https://www.cotidianul.ro/fileadmin/2008/Ianuarie/18-01-08/04_2.jpg

Taberele de romi din Italia au devenit celebre

Un sondaj de opinie privind imigrantii romani din Italia, comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) si realizat de Metro Media Transilvania in ultima luna a anului trecut, releva faptul ca unu din trei emigranti vrea sa revina in tara si sa-si cumpere un teren sau o casa.

"Ingrijorator este ca 21% dintre romanii din Italia vor sa ramina definitiv in Peninsula. Majoritatea respondentilor au plecat in Italia din motive economice, iar veniturile lor au crescut in medie de sapte ori fata de ultimul salariu avut in tara", a spus Alfred Bulai, presedintele ASG.

Potrivit sondajului, 88% dintre emigranti muncesc intr-o forma sau alta si se declara in general multumiti de viata pe care o au, mai ales ca salariul mediu obtinut cind lucrau in Romania era de 140 de euro, iar acum, in Italia, salariul mediu al romanilor este de 1.030 de euro. Astfel, 38% dintre respondenti spun ca au un venit lunar de peste 1.000 de euro, in timp ce alte 24 de procente cistiga intre 750 si 1.000 euro. Chiar daca obtin venituri mult mai mari decit atunci cind erau in tara, 32% dintre respondenti spun ca nu trimit nici un ban in tara. Totusi, 15% dintre ei trimit lunar bani acasa. In medie, valoarea ultimei sume trimise in tara este de 570 de euro.

Cei mai multi romani muncesc in Italia in constructii (24%), dar si in menaj (12%), in comert (8%) si in industrie (7%). Meseriile nu sint dintre cele care necesita multe studii, pentru ca 34% dintre romanii plecati au doar scoala profesionala, 38% liceul si doar 7% au studii superioare. Virsta medie a emigrantilor romani este de 33 de ani. "43% dintre emigranti sint din Moldova, 30% din Transilvania, 22% din sudul tarii si doar 3% din Bucuresti", a spus Bulai.

Cei chestionati s-au aratat multumiti de relatia pe care o au cu patronii si vecinii. Singurii pe care nu-i vor in preajma sint romii, jumatate dintre respondenti spunind ca au o parere proasta despre acestia si ca nu-i vor in vecinatate. Cazurile de romani infractori au avut consecinte, astfel incit studiul releva ca exista o frecventa ingrijoratoare a actelor de denigrare si amenintare a romanilor in Italia. 29% dintre emigranti declara ca au auzit cel putin o data in ultima luna in locuri publice injurii la adresa imigrantilor romani din Italia, 30% au auzit cel putin o data in ultima luna in locuri publice persoane care adresau injurii imigrantilor romani, iar 14% declara ca au fost legitimati de carabinieri cel putin o data in ultima luna pentru ca sint romani.

  • Cazul Mailat pune pe fuga 13% dintre romani

Cazul Romulus Mailat este cunoscut de 97% dintre emigrantii romani si multi dintre acestia considera ca presa si autoritatile italiene au tratat subiectul tendentios. 72% dintre ei spun ca parerea italienilor despre romani s-a schimbat in rau. In urma acestui caz, 3% dintre respondenti s-au gindit sa emigreze in alta tara, iar 10% sa se intoarca in tara. Majoritatea au aflat de caz de la televizor, de altfel principalul mijloc de informare al romanilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.